Shiv Chalisa Lyrics in Hindi शिव चालीसा में भोलेनाथ की महिमा का बखान बखूबी किया गया है। ऐसा माना गया है कि शिव चालीसा के जाप से भय और कष्टों से मुक्ति मिलती है। शिव चालीसा को शांत मन के साथ, अपने आप को शिव जी के चरणों में समर्पित करते हुए पढ़ने से निश्चित ही धन धान्य, कीर्ति में बढ़ोतरी होती है
श्री शिव चालीसा (हिन्दी) - Shiv Chalisa Lyrics
Shiva Chalisa Lyrics in Hindi
।।दोहा।।
श्री गणेश गिरिजा सुवन, मंगल मूल सुजान,
कहत अयोध्यादास तुम, देहु अभय वरदान,
श्री गणेश गिरिजा सुवन, मंगल मूल सुजान,
कहत अयोध्यादास तुम, देहु अभय वरदान,
|| चौपाई ||
जय गिरिजा पति दीन दयाला। सदा करत सन्तन प्रतिपाला,
भाल चन्द्रमा सोहत नीके। कानन कुण्डल नागफनी के !!
अंग गौर शिर गंग बहाये। मुण्डमाल तन छार लगाये,
वस्त्र खाल बाघम्बर सोहे। छवि को देख नाग मुनि मोहे,
मैना मातु की ह्वै दुलारी। बाम अंग सोहत छवि न्यारी,
कर त्रिशूल सोहत छवि भारी। करत सदा शत्रुन क्षयकारी !!
वस्त्र खाल बाघम्बर सोहे। छवि को देख नाग मुनि मोहे,
मैना मातु की ह्वै दुलारी। बाम अंग सोहत छवि न्यारी,
कर त्रिशूल सोहत छवि भारी। करत सदा शत्रुन क्षयकारी !!
नन्दि गणेश सोहै तहँ कैसे। सागर मध्य कमल हैं जैसे,
कार्तिक श्याम और गणराऊ। या छवि को कहि जात न काऊ,
देवन जबहीं जाय पुकारा। तब ही दुख प्रभु आप निवारा,
किया उपद्रव तारक भारी। देवन सब मिलि तुमहिं जुहारी !!
कार्तिक श्याम और गणराऊ। या छवि को कहि जात न काऊ,
देवन जबहीं जाय पुकारा। तब ही दुख प्रभु आप निवारा,
किया उपद्रव तारक भारी। देवन सब मिलि तुमहिं जुहारी !!
तुरत षडानन आप पठायउ। लवनिमेष महँ मारि गिरायउ,
आप जलंधर असुर संहारा। सुयश तुम्हार विदित संसारा,
त्रिपुरासुर सन युद्ध मचाई। सबहिं कृपा कर लीन बचाई,
किया तपहिं भागीरथ भारी। पुरब प्रतिज्ञा तसु पुरारी !!
आप जलंधर असुर संहारा। सुयश तुम्हार विदित संसारा,
त्रिपुरासुर सन युद्ध मचाई। सबहिं कृपा कर लीन बचाई,
किया तपहिं भागीरथ भारी। पुरब प्रतिज्ञा तसु पुरारी !!
दानिन महं तुम सम कोउ नाहीं। सेवक स्तुति करत सदाहीं,
वेद नाम महिमा तव गाई। अकथ अनादि भेद नहिं पाई,
प्रगट उदधि मंथन में ज्वाला। जरे सुरासुर भये विहाला,
कीन्ह दया तहँ करी सहाई। नीलकण्ठ तब नाम कहाई !!
वेद नाम महिमा तव गाई। अकथ अनादि भेद नहिं पाई,
प्रगट उदधि मंथन में ज्वाला। जरे सुरासुर भये विहाला,
कीन्ह दया तहँ करी सहाई। नीलकण्ठ तब नाम कहाई !!
पूजन रामचंद्र जब कीन्हा। जीत के लंक विभीषण दीन्हा,
सहस कमल में हो रहे धारी। कीन्ह परीक्षा तबहिं पुरारी,
एक कमल प्रभु राखेउ जोई। कमल नयन पूजन चहं सोई,
कठिन भक्ति देखी प्रभु शंकर। भये प्रसन्न दिए इच्छित वर !!
सहस कमल में हो रहे धारी। कीन्ह परीक्षा तबहिं पुरारी,
एक कमल प्रभु राखेउ जोई। कमल नयन पूजन चहं सोई,
कठिन भक्ति देखी प्रभु शंकर। भये प्रसन्न दिए इच्छित वर !!
जय जय जय अनंत अविनाशी। करत कृपा सब के घटवासी,
दुष्ट सकल नित मोहि सतावै । भ्रमत रहे मोहि चैन न आवै,
त्राहि त्राहि मैं नाथ पुकारो। यहि अवसर मोहि आन उबारो,
लै त्रिशूल शत्रुन को मारो। संकट से मोहि आन उबारो !!
दुष्ट सकल नित मोहि सतावै । भ्रमत रहे मोहि चैन न आवै,
त्राहि त्राहि मैं नाथ पुकारो। यहि अवसर मोहि आन उबारो,
लै त्रिशूल शत्रुन को मारो। संकट से मोहि आन उबारो !!
मातु पिता भ्राता सब कोई। संकट में पूछत नहिं कोई,
स्वामी एक है आस तुम्हारी। आय हरहु अब संकट भारी,
धन निर्धन को देत सदाहीं। जो कोई जांचे वो फल पाहीं,
अस्तुति केहि विधि करौं तुम्हारी। क्षमहु नाथ अब चूक हमारी !!
स्वामी एक है आस तुम्हारी। आय हरहु अब संकट भारी,
धन निर्धन को देत सदाहीं। जो कोई जांचे वो फल पाहीं,
अस्तुति केहि विधि करौं तुम्हारी। क्षमहु नाथ अब चूक हमारी !!
शंकर हो संकट के नाशन। मंगल कारण विघ्न विनाशन,
योगी यति मुनि ध्यान लगावैं। नारद शारद शीश नवावैं,
नमो नमो जय नमो शिवाय। सुर ब्रह्मादिक पार न पाय,
जो यह पाठ करे मन लाई। ता पार होत है शम्भु सहाई !!
योगी यति मुनि ध्यान लगावैं। नारद शारद शीश नवावैं,
नमो नमो जय नमो शिवाय। सुर ब्रह्मादिक पार न पाय,
जो यह पाठ करे मन लाई। ता पार होत है शम्भु सहाई !!
ॠनिया जो कोई हो अधिकारी। पाठ करे सो पावन हारी,
पुत्र हीन कर इच्छा कोई। निश्चय शिव प्रसाद तेहि होई,
पण्डित त्रयोदशी को लावे। ध्यान पूर्वक होम करावे,
त्रयोदशी ब्रत करे हमेशा। तन नहीं ताके रहे कलेशा !!
पुत्र हीन कर इच्छा कोई। निश्चय शिव प्रसाद तेहि होई,
पण्डित त्रयोदशी को लावे। ध्यान पूर्वक होम करावे,
त्रयोदशी ब्रत करे हमेशा। तन नहीं ताके रहे कलेशा !!
धूप दीप नैवेद्य चढ़ावे। शंकर सम्मुख पाठ सुनावे,
जन्म जन्म के पाप नसावे। अन्तवास शिवपुर में पावे,
कहे अयोध्या आस तुम्हारी। जानि सकल दुःख हरहु हमारी !!
॥दोहा॥
नित्त नेम कर प्रातः ही, पाठ करौं चालीसा,
तुम मेरी मनोकामना, पूर्ण करो जगदीश,
मगसर छठि हेमन्त ॠतु, संवत चौसठ जान,
अस्तुति चालीसा शिवहि, पूर्ण कीन कल्याण !!
जन्म जन्म के पाप नसावे। अन्तवास शिवपुर में पावे,
कहे अयोध्या आस तुम्हारी। जानि सकल दुःख हरहु हमारी !!
॥दोहा॥
नित्त नेम कर प्रातः ही, पाठ करौं चालीसा,
तुम मेरी मनोकामना, पूर्ण करो जगदीश,
मगसर छठि हेमन्त ॠतु, संवत चौसठ जान,
अस्तुति चालीसा शिवहि, पूर्ण कीन कल्याण !!
Shiva Chalisa Lyrics in English
|| Doha ||
Jai Ganesha Girija suvan mangal mul sujaan,
Kehat ayodhyadas tum deu abhae vardan,
Jai Ganesha Girija suvan mangal mul sujaan,
Kehat ayodhyadas tum deu abhae vardan,
|| Chaupaii ||
Jai girijapati deendeyala sada karat santan pratipala,
Bhaal chandrama sohat niike kaanan kundal naagphani ke !!
Jai girijapati deendeyala sada karat santan pratipala,
Bhaal chandrama sohat niike kaanan kundal naagphani ke !!
Ang gaur shir gang bahaye mundmaal tan shaar lagaye,
Vastra khaal baghambar sohe chhavi ko dekh naag mann mohe,
Maina matu ki have dulari baam ang sohat chhavi nyari,
Kar trishul sohat chhavi bhari karat sada shatrun shayakari !!
Vastra khaal baghambar sohe chhavi ko dekh naag mann mohe,
Maina matu ki have dulari baam ang sohat chhavi nyari,
Kar trishul sohat chhavi bhari karat sada shatrun shayakari !!
Nandii ganesha sohain tahu kaise sagar madhya kamal hai jaise,
Kartik sham aur ganrau ya chhavi kau kahi jaat na kau,
Devan jabhi jai pukara tabhi dukh prabhu aap nivara,
Kiya updrv tarak bhari devan sab mili tumhi juhari !!
Kartik sham aur ganrau ya chhavi kau kahi jaat na kau,
Devan jabhi jai pukara tabhi dukh prabhu aap nivara,
Kiya updrv tarak bhari devan sab mili tumhi juhari !!
Turat shadenan aap pathau lava nimesh maha mari girau,
Aap jalandhar asur sahara suyesh tumhaar vidit sansara,
Tripurasur san yudh machai sabhi kripa kar leen bachai,
Kiya taphi bhagirath bhari purab pratigea tasu purari !!
Aap jalandhar asur sahara suyesh tumhaar vidit sansara,
Tripurasur san yudh machai sabhi kripa kar leen bachai,
Kiya taphi bhagirath bhari purab pratigea tasu purari !!
Danin mahe tum sam kou nahi sevak stuti karat sadahi,
Ved mahi mahima tab gaai akath anadi bhed nahi paai,
Prakat udadhi manthan mein jvala jare surasur bhae vihala,
Kinhe daya tahe kari sahai nilakanth tab naam kahai !!
Ved mahi mahima tab gaai akath anadi bhed nahi paai,
Prakat udadhi manthan mein jvala jare surasur bhae vihala,
Kinhe daya tahe kari sahai nilakanth tab naam kahai !!
Pujan ramchandra jab kinha jeet ke lank vibhishan dinha,
Sahas kamal men ho rahe dhari kinhe pariksha tabhi purari,
Ek kamal prabhu rakheu joyi kamal neyan pujan chahe soi,
Kathin bhakti dekhi prabhu shankar bhae prasan die ichchita var !!
Sahas kamal men ho rahe dhari kinhe pariksha tabhi purari,
Ek kamal prabhu rakheu joyi kamal neyan pujan chahe soi,
Kathin bhakti dekhi prabhu shankar bhae prasan die ichchita var !!
Jai jai jai anant avinashi karat kripa saba ke ghat vasi,
Dusht sakal nit mohi satave bhramat rahe mohi chain ni aave,
Trahi trahi main nath pukaro yeh avasar mohi aan ubaro,
Le trishul shatrun ko maro sankat se mohi aan ubaro !!
Dusht sakal nit mohi satave bhramat rahe mohi chain ni aave,
Trahi trahi main nath pukaro yeh avasar mohi aan ubaro,
Le trishul shatrun ko maro sankat se mohi aan ubaro !!
Mata pita bhrata sab koi sankat mein puchat nahi koi,
Swami ek hai aas tumhari aaye harhu abb sankat bhari,
Dhan nirdhan ko det sadahi jo koi janche so phal pahi,
Astuti kehi vidhi karo tumhari shamahu nath abb chuk hamari !!
Swami ek hai aas tumhari aaye harhu abb sankat bhari,
Dhan nirdhan ko det sadahi jo koi janche so phal pahi,
Astuti kehi vidhi karo tumhari shamahu nath abb chuk hamari !!
Shankar ho sankat ke nashan mangal karan vigihn vinashan,
Yogi yati muni dhyan lagave sharad narad shish nivave,
Namo namo jai namo shivaye sur brahmadik paar na paye,
Jo yeh path kre mann lai ta par hot hain shambhu sahai !!
Yogi yati muni dhyan lagave sharad narad shish nivave,
Namo namo jai namo shivaye sur brahmadik paar na paye,
Jo yeh path kre mann lai ta par hot hain shambhu sahai !!
Raniyan jo koi ho adhikari path kare so pavan hari,
Putra heen ki ichcha koi nishchae shiv parsad tehi hoi,
Pandit trayodashi ko lave dhyan purvak hom karave,
Trayodashi vrat kare hamesha tann nahi take rahe kalesha !!
Putra heen ki ichcha koi nishchae shiv parsad tehi hoi,
Pandit trayodashi ko lave dhyan purvak hom karave,
Trayodashi vrat kare hamesha tann nahi take rahe kalesha !!
Dhup deep naivede chadhave shankar samukh path sunave
Janam janam ke paap nasave antvaas shivapur mein pave
Kahe ayodhya aas tumhari jani sakal dukh harhu hamari !!
Janam janam ke paap nasave antvaas shivapur mein pave
Kahe ayodhya aas tumhari jani sakal dukh harhu hamari !!
II Dohaa II
Nitt neim pratahi path karo chalisa,
Tum meri manokamana purn karo jagdisha,
maggsar chathi hement rithu svat chosath jaan,
astut chalisa shive, puran keen kaleyan !!
Nitt neim pratahi path karo chalisa,
Tum meri manokamana purn karo jagdisha,
maggsar chathi hement rithu svat chosath jaan,
astut chalisa shive, puran keen kaleyan !!
"शिव चालीसा" का पाठ कब करना चाहिए ?
शिव चालीसा का पाठ सोमवार को करना चाहिए और श्रावण माष में प्रतिदिंग करना चाहिए
शिव चालीसा का पाठ का पाठ नित्य सुबह, दोपहर और शाम को करना चाहिए।
शिव पुराण से शिव चालीसा को लिया गया है | जो भी भक्त पुरे भाव(श्रध्दा) के साथ शिव चालीसा का पाठ करता है उसकी सभी मनोकामनाएं पूर्ण होती हैं. इतना ही नही उन्हें जीवन में सभी कष्टों से मुक्ति भी मिलती है।
निष्कर्ष
दोस्तों कमेंट के माध्यम से यह बताएं कि "Shiv Chalisa Lyrics - जय गिरिजा पति दीन दयाला" लिरिक्स वाला यह आर्टिकल आपको कैसा लगा | आप सभी से निवेदन हे की अगर आपको हमारी पोस्ट के माध्यम से सही जानकारी मिले तो अपने जीवन में आवशयक बदलाव जरूर करे फिर भी अगर कुछ क्षति दिखे तो हमारे लिए छोड़ दे और हमे कमेंट करके जरूर बताइए ताकि हम आवश्यक बदलाव कर सके | आपका एक शेयर हमें आपके लिए नए आर्टिकल लाने के लिए प्रेरित करता है | भगवान् शिव से जुडी कथाओ के बारेमे जानने के लिए हमारे साथ जुड़े रहे धन्यवाद ! 🙏 हर हर महादेव 🙏
कोई टिप्पणी नहीं:
एक टिप्पणी भेजें